Οι άνδρες καπνιστές πίνοντας τσάι και καφέ μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Stroke». Η δρ Σουζάνα Λάρσον, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης στη Σουηδία, εξηγεί ότι η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί πιθανόν να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή τα συγκεκριμένα ροφήματα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ερευνήτρια μελέτησε τους συσχετισμούς μεταξύ κατανάλωσης καφέ και τσαγιού και του κινδύνου διαφορετικών τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως εγκεφαλική αιμορραγία και υπαραχνοειδής αιμορραγία, που προκαλούνται από εγκεφαλική αιμορραγία και εγκεφαλικό έμφραγμα, το οποίο είναι συχνότερο και προκαλείται από εμπλοκή της αρτηρίας που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο. Αυτό ο τύπος του εγκεφαλικού επεισοδίου συχνά προκαλείται από την αρτηριοσκλήρυνση. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 26.566 ενήλικες Φιλανδοί καπνιστές, που συμμετείχαν σε μεγάλη μελέτη για την πρόληψη του καρκίνου και παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή τους, περιλαμβανομένης της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού, στην αρχή της έρευνας. Κανείς εκ των ανδρών δεν είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου αρχικά. Κατά τη διάρκεια των 13,6 ετών της παρακολούθησης του δείγματος, καταγράφηκαν 2.702 εγκεφαλικά εμφράγματα, 383 ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες, 196 υπαραχνοειδείς αιμορραγίες και 84 ακαθόριστα εγκεφαλικά επεισόδια. Μετά από συνυπολογισμό της ηλικίας και της παρουσίας παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, οι άνδρες που έπιναν οκτώ ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού εμφράγματος συγκριτικά με άνδρες που έπιναν λιγότερα από δύο. Οι άνδρες που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι καθημερινά είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο του προαναφερόμενου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με άνδρες που δεν έπιναν τσάι. Καμιά σχέση δεν καταγράφηκε μεταξύ κατανάλωσης καφέ και τσαγιού και των ενδοεγκεφαλικής ή υπαραχνοειδούς αιμορραγίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού εμφράγματος μεταξύ των συγκεκριμένων ανδρών, ανεξαρτήτως των γνωστών καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Οι θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού αναφορικά με το εγκεφαλικό έμφραγμα είναι βιολογικά πιθανές λόγω των φαινολών που περιέχουν και των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, που ίσως προλαμβάνουν την αρτηριοσκλήρυνση.
http://rc-cafe.blogspot.com/
http://rc-cafe.blogspot.com/
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου