Σήμερα υπάρχουν στον κόσμο μας περισσότεροι από 200 εκατομμύρια μετανάστες. Όλοι τους είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους κινδύνους που δημιουργεί η διεθνής οικονομική ύφεση και η κρίση των αγορών, όπως η φτώχεια, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η κακοποίηση. Μόλις το 2000, θεσμοθετήθηκε η 18η Δεκεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστών. Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο, πολυδιάστατο φαινόμενο, ένα θέμα κατεξοχήν ανθρωπιστικό, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών μια εκδήλωση αφιερωμένη στους μετανάστες. Πρόκειται για την Ημέρα του Μετανάστη στις 18 Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κουμουνδούρου. ...Η εκδήλωση θα ενισχύσει τη δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ των ίδιων των μεταναστών και μεταξύ μεταναστών και γηγενών, αναδεικνύοντας συγκεκριμένα πολιτισμικά στοιχεία (μουσική, χορός, κουζίνα) διάφορων χωρών προέλευσης των μεταναστών, με στόχο την προβολή της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής τους ταυτότητας.
* Φεστιβάλ μουσικής, με τη συμμετοχή μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών που συμμετέχουν στην εκδήλωση.
* Φεστιβάλ κουζίνας με την προετοιμασία, παρουσίαση και κατανάλωση παραδοσιακών φαγητών και προϊόντων των χωρών προέλευσης των μεταναστών που συμμετέχουν στην εκδήλωση.
* Bazaar έργων τέχνης με την προβολή των έργων παραδοσιακής τέχνης των χωρών προέλευσης των μεταναστών, με στόχο τη διάδοση στοιχείων της κουλτούρας και του πολιτισμού τους.
Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση θα έχει ως στόχο την προαγωγή της έννοιας της πολυπολιτισμικότητας και την εξοικείωση των Αθηναίων με την πολιτισμική διαφορετικότητα και ποικιλομορφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, μέσω της επαφής τους με τις παραδόσεις, την τέχνη, και τον πολιτισμό των χωρών προέλευσης των μεταναστών. Η μετανάστευση αγγίζει κάθε χώρα, είτε είναι χώρα προέλευσης, διακίνησης και προορισμού, είτε ο συνδυασμός και των τριών. Υπολογίζεται ότι το 2009, συνολικά 200 εκατομμύρια άνθρωποι, το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζούσαν έξω από τη χώρα που γεννήθηκαν. Η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό και χρήσιμο βίωμα για τους ίδιους τους μετανάστες, για τις κοινωνίες προέλευσης και τις κοινωνίες υποδοχής. Ωστόσο, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες, είναι οι διακρίσεις, η εκμετάλλευση και η κακοποίηση. Οι μετανάστες γίνονται συχνά στόχοι λεκτικού μίσους, διωγμών και βίας. Κατηγορούνται άδικα για την τέλεση εγκλημάτων ή ως υπεύθυνοι για τις οικονομικές δυσκολίες, ενώ υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις.
Η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει κάνει τους μετανάστες περισσότερο ευάλωτους. Πολλές χώρες έχουν εντείνει τους περιορισμούς στη μετανάστευση, ενώ έχουν υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Αυτού του είδους τα μέτρα μπορεί να αυξήσουν την εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν την εντύπωση ότι οι μετανάστες ευθύνονται εν μέρει για τις συνέπειες της κρίσης, τροφοδοτώντας την ξενοφοβία και τις ξενοφοβικές συμπεριφορές. Ωστόσο, ακόμη και σε μέρη όπου η ανεργία είναι υψηλή, υπάρχει συχνά ζήτηση για ξένους εργάτες σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι προσφέρουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.
http://manosbee.blogspot.com
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου