Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Συνέντευξη στην Κουβανή μπλόγκερ Yoani Sánchez, έδωσε ο Obama

Ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία του λόγου αποτελεί η συνέντευξη που πήρε η Κουβανή μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, φυσικά μέσω e-mail στα αγγλικά και τα ισπανικά. Εκείνη του έστειλε 7 ερωτήσεις και εκείνος της απάντησε, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στο γνωστό μπλογκ της «Generation Υ» (Γενιά Υ), εξηγεί ότι χρειάστηκαν αρκετοί μήνες «προκειμένου να κατορθώσω να στείλω το ερωτηματολόγιο στον Ομπάμα με κάποια από τα θέματα που δεν με αφήνουν να κοιμηθώ τις νύχτες».
Η Γιοάνι με τις περιγραφές της για την καθημερινότητα στη χώρα της έχει μπει στο στόχαστρο των αρχών. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τη Σάντσες για το βραβείο Μαρία Μουρς Κάμποτ που κέρδισε φέτος για τη συμβολή της στην αλληλοκατανόηση των χωρών της αμερικανικής ηπείρου. «Το μπλογκ σου», της έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα, «αποτελεί ένα μοναδικό παράθυρο για την καθημερινή ζωή στην Κούβα. Αποδεικνύεται ότι το Ίντερνετ παρέχει σε εσένα και άλλους θαραλλέους Κουβανούς μπλόγκερ την ευκαιρία να εκφραστείτε μέσω της χρήσης της τεχνολογίας. Όλοι εμείς αναμένουμε την ημέρα που οι Κουβανοί θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα δημόσια χωρίς φόβο».
Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές συνέλαβαν τη Γιοάνι και την κράτησαν για λίγο την ώρα που πήγαινε στο κέντρο της Αβάνας προκειμένου να πάρει μέρος σε διαδήλωση εναντίον της βίας. Η Σάντσες περιέγραψε πως οι αστυνομικοί τής είπαν ότι «το έχει παρατραβήξει» με αυτά που γράφει για τα προβλήματα της χώρας και την προειδοποίησαν να περιοριστεί. Πάντως στις απαντήσεις του ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τη Γιοάνι ότι η χώρα του «δεν έχει καμία πρόθεση να πραγματοποιήσει εισβολή στην Κούβα».