Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Καταγγελίες πολιτών για τη NOVA


Πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες για την ποιότητα και τις τιμές των υπηρεσιών της Γ. Γ. Kαταναλωτή
Η ανάπτυξη των ψηφιακών και συνδρομητικών υπηρεσιών στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει συνεπακόλουθα το ενδιαφέρον του κοινού για την ποιότητα όσων του παρέχονται. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει γίνει δέκτης καταγγελιών για τη σχέση ποιότητας και τιμής των υπηρεσιών που παρέχονται από το σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς που επικρατεί στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης. Μια σύγκριση μεταξύ τιμών και ποιότητας εικόνας, ήχου και πακέτων μεταξύ όσων προσφέρει η NOVA και της πλατφόρμας άλλων χωρών, αναδεικνύει τις διαφορές. Το κόστος για το ολοκληρωμένο πακέτο της NOVA ανέρχεται στα 58,5 ευρώ τον μήνα, ενώ εάν ο καταναλωτής επιλέξει μόνον το αθλητικό (Novasports) το τίμημα παραμένει υψηλό στα 50 ευρώ. Μάλιστα η τιμή παρέμεινε σταθερή, παρότι η NOVA έχασε τα υψηλής εμπορικής αξίας ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας. Αντίθετα, το πλήρες πακέτο της γερμανικής πλατφόρμας φθάνει στα 54 ευρώ τον μήνα με το αθλητικό πρόγραμμα μόλις στα 16,90. Στη Γαλλία το πακέτο Full ανέρχεται στα 45 ευρώ και στην Ολλανδία στα 39. Στη γειτονική Ιταλία το ολοκληρωμένο πακέτο (αθλητικά, ενημέρωση και ψυχαγωγία) κοστίζει 49 ευρώ τον μήνα. Εφόσον μάλιστα ο συνδρομητής προκαταβάλλει ένα μήνα, οι δύο επόμενοι προσφέρονται δωρεάν. Σημειωτέον ότι προσφέρονται δωρεάν τα αθλητικά κανάλια της SkyItalia με συνολικά 8.500 ώρες προγράμματος, έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HD -High Definition) και 3.500 ζωντανές μεταδόσεις αγώνων.
Τα δεδομένα είναι φιλικότερα προς τον καταναλωτή και στην Κύπρο. Το συνολικό πακέτο κοστολογείται στα 49 ευρώ μηνιαίως. Ομως, στην τιμή περιλαμβάνεται τηλεφωνικό πάγιο, πρόσβαση στο Διαδίκτυο με τις υψηλότατες ταχύτητες που προσφέρει η ευρυζωνική σύνδεση, παροχή υπηρεσιών VBox, με τις οποίες δίδεται στον τηλεθεατή η δυνατότητα να φτιάξει μόνος το προσωπικό μουσικό πρόγραμμά του. Στη Ρουμανία το κόστος για την HD συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ «Dolce», κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 ευρώ. Ακόμη φθηνότερο είναι το πλήρες πακέτο συνδρομητικών υπηρεσιών στη Σερβία, καθώς δεν ξεπερνά τα 7 ευρώ. Καλύτερη σχέση υπηρεσιών και τιμής, προσφέρουν ακόμη και οι πλατφόρμες στο πολύ ακριβότερο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγκεκριμένα το Sky Digital προσφέρει με 40 λίρες (περίπου 70 ευρώ) τα κορυφαία ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα του κόσμου, 150 HD κανάλια και συνολικά 80 πρεμιέρες κινηματογραφικών ταινιών ανά μήνα. Σημειώνεται ότι η εικόνα και ο ήχος που φθάνουν στους συνδρομητές της NOVA, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, δεν είναι HD, αλλά μεταφέρονται στους δέκτες αναλογικά. Επίσης όπως φαίνεται από την ανάλυση των στοιχείων, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο Full πακέτο περιλαμβάνεται σύνδεση με υψηλές ταχύτητες στο Διαδίκτυο και τηλεφωνική γραμμή, στην Ελλάδα οι συνδρομητές της Nova με 58,5 ευρώ παίρνουν μόνο τηλεόραση. Βασισμένες σε όλα αυτά τα στοιχεία οι εταιρείες αποκωδικοποιητών εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου εταιρείας δορυφορικών συστημάτων κ. Κωνσταντίνου Παπαγιάννη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», η NOVA αποκλείει τη χρήση της κάρτας της σε αποκωδικοποιητές άλλων εταιρειών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθυστερώντας να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. σχετικά με το ποια αθλητικά γεγονότα θεωρούνται πρώτης τηλεοπτικής προβολής. Αυτό συμβαίνει διότι σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός δεν μπορεί να είναι κλειδωμένο σε μια συνδρομητική πλατφόρμα, αλλά να είναι διαθέσιμο σε όλους.
Η Καθημερινη