Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η’ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

''Σήμερα, όχι μόνο δεν φτάσαμε στο τέλος της ιστορίας, όπως έλεγαν οι νεοφιλελεύθεροι αναλυτές προ δεκαετίας, αλλά η εποχή μας θα χαρακτηριστεί από την επαναφορά της αριστερής φιλοσοφίας. Η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε".
Γιώργος Α. Παπανδρέου, Φλεβάρης 2009
Είναι σαφώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για το τέλος του καπιταλισμού ως πολιτικό σύστημα. Είναι όμως ασφαλέστατο να αποδεχθούμε ότι η οικονομική κρίση που διανύουμε έχει σημάνει την πλήρη απαξίωση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που είχε χαρακτηρισθεί ως μονόδρομος, δυστυχώς και από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, στις ευρωπαϊκές χώρες την τελευταία περίοδο.Η άνευ όρων παράδοση των πάντων στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, οδήγησε στην πλήρη υποταγή στο βωμό της κερδοσκοπίας.
Η χώρα μας ήταν άτυχη διότι κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κρίση με μια κυβέρνηση που είχε πάντοτε ως ιδεολογική σημαία τον άκρατο φιλελευθερισμό. Σε συνάρτηση μάλιστα με το ότι από την αρχή της θητείας της είναι θεατής των διεθνών εξελίξεων, είναι λογικό να θεωρείται ανίκανη από τους έλληνες πολίτες να δώσει λύσεις, αλλά ακόμα και από τον ίδιο το σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται ως ο πλέον απαισιόδοξος και «μαύρος» ηγέτης της Ευρώπης.
Η έξοδος από τη σημερινή κρίση δε θα έλθει με μαγικό ραβδί.Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του συνδέουμε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τις κατευθύνσεις και τους στόχους που θα κάνουν την Ελλάδα πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική, πιο ανθρώπινη.Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να στηριχθεί το εισόδημα και η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών με μέτρα στήριξης για την ελληνική οικογένεια, αλλά και με πολιτικές που σπάνε τα καρτέλ και διευκολύνουν τη μικρή επιχειρηματικότητα.Πρέπει να θεσπισθούν ξεκάθαροι κανόνες για τις ιδιωτικές τράπεζες, ώστε να γίνουν αναπτυξιακός μοχλός για την οικονομία.Να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.Να εξετάσουμε τις δυνατότητες κρατικοποιήσεων, όπως γίνεται ακόμα και σε χώρες με φιλελεύθερες παραδόσεις.
Η χώρα οφείλει να επενδύσει στο μέλλον της, στην παιδεία, στην έρευνα, στην πράσινη ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες.Να προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη.Είναι ευκαιρία η νέα γνώση, τα νέα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα να δημιουργήσουν το νέο πλούτο για τη χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ στη «μαυρίλα» της κυβερνητικής πρότασης παρατάσσει την αισιοδοξία. Παρατάσσει το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας ως δύναμη ελπίδας για τη φυγή όχι από την κρίση αλλά προς τα μπροστά που τόσο χρειάζεται ο τόπος μας ύστερα από αυτή την παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας.
Καρατζήμος Αλέξανδρος
Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας