Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

25 εκατομμύρια νέοι άνεργοι μέχρι το 2010

Πρόβλεψη σοκ για 25 εκατομμύρια νέους ανέργους ως το 2010 κάνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), λόγω της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, τα 10 εκατομμύρια ανέργους προβλέπονται για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. «Οδεύουμε προς μια απώλεια οκτώ ως 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στη ζώνη του ΟΟΣΑ», η οποία περιλαμβάνει κυρίως τις βιομηχανικές χώρες, «και 20 ως 25 εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο ως το 2010», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Άνχελ Γκουρία.

Οι κατασκευές είναι ένας τομέας που πλήττεται ιδιαίτερα επειδή η δραστηριότητά του «σταμάτησε απότομα», γεγονός που έπληξε σοβαρά χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιρλανδία, πρόσθεσε ο Γκουρία.

Μείωση των αμοιβών τους δέχονται οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ. Ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι κάνουν «σκόντο» στους μισθούς τους ελπίζοντας ότι έτσι θα αποφευχθούν τα χειρότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την παραπάνω πηγή, δέχονται να εργαστούν τετραήμερο, να λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών, να παίρνουν εθελοντικά ή υποχρεωτικά την κανονική τους άδεια, καθώς και να υποστούν πάγωμα μισθών, περικοπές συντάξεων και ευέλικτα ωράρια εργασίας. Οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν όλες αυτές τις υποχωρήσεις προκειμένου να μειωθεί το κόστος εργασίας χωρίς να χρειαστεί οι επιχειρήσεις να προβούν σε απολύσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν και οι ίδιοι μέρος των ζημιών. Μια τέτοια πρόταση κατέθεσε στις αρχές Δεκέμβρη ο Γουίλιαμ Φλες, πρόεδρος του πρυτανικού συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο Brandeis, ο οποίος πρότεινε οι 300 καθηγητές της σχολής να δεχθούν μείωση του μισθού τους κατά 1%.

Οι εταιρείες που δεν έχουν προβεί σε ουσιαστικές απολύσεις δηλώνουν ότι διστάζουν να προβούν σε ριζικές περικοπές γιατί η αμερικανική οικονομία βούλιαξε τόσο ξαφνικά σε ύφεση τον Οκτώβριο που υπάρχει περίπτωση για εξίσου αιφνίδια ανάκαμψη.

Εξάλλου, το τελευταίο 12μηνο οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα συντηρητικές στις προσλήψεις και τις απολύσεις προκειμένου οι εργαζόμενοι υψηλής και όχι χαμηλής παραγωγικότητας να έχουν παραμείνει στις θέσεις τους, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα.